Sedan 2011 har bloggen Hormoner & Hemorrojder gjort succé genom att skildra småbarnslivet på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Vardagshaverier, föräldrafiaskon och meltdowns - föräldraskapet all inclusive. Minstingens månadskrönika är även den fylld av oretuscherade reflektioner och igenkännande vardagshändelser ur (småbarns)livet.

11. Pappamånaden är här!

November är kanske inte den månad som gemene person rankar som årets bästa, direkt. Vädret brukar inte visa sig från sin bästa sida och varje dag innebär mindre och mindre dagsljus. Höstens färgprakt har blåst bort och kvar är grådis och grus. November är  transportsträckan fram till högtidsmånaden nummer 1, december, som är klart mer populär på grund av en miljard anledningar (julmys, anyone?). 

Men, det finns faktiskt något som är väl värt att lyfta i november! Och det är min födelsedag som inträffar exakt en månad före julafton. Det är fritt fram att markera den i kalendern och fira på allsköns härliga sätt. Och sen är det ju en grej till. Möjligen lite större och viktigare än min egen bemärkelsedag. En dag som berör långt fler än undertecknad.

Fars Dag.

I november är det hög tid att fira alla fina farsor. Jag firar naturligtvis min egen, men även Johan, den prima pappan till mina…eller ja, VÅRA barn. Jag passade på att ställa några frågor till honom om hur det egentligen är att vara någons farsa. 

Hur känns det att vara pappa?

-Oj! Coolt, ansvarsfullt, oroligt och mäktigt.

Var det som du hade trott att bli pappa?

-Ja, jo, det var det nog... Men jag trodde nog att bebisar skulle sova mer? Och vara mer lätthanterliga överlag, hehe. Men visst, nu har vi välsignats (um..) med tre kolikbarn som aldrig har kunnat sova utan kroppskontakt, så det har ju blivit klart mer krävande av de anledningarna. 

Vad är det svåraste med att vara pappa?

-Att hinna med allt man vill göra och samtidigt engagera sig i alla tre barnen. Och att vara tålmodig och pedagogisk när orken och tiden tryter. 

Har det blivit lättare för varje barn?

-Det beror på hur man ser det. Jag har nog blivit lite coolare som förälder, samtidigt som fler barn leder till mer logistik och fler konflikter. Och mindre egentid, hehe. Men det har man ju varit inställd på, i och för sig. Så lättare på vissa plan, svårare på andra. 

Vad är det viktigaste du vill lära dina barn?

-Att vara schyssta och ärliga mot alla.

På vilket sätt har din pappa varit en förebild för dig?

-Han har alltid varit rättvis och trygg och vågat stå upp för det han tror på.

Vad är din bästa pappagren?

-Att busa och brottas. Och att steka plättar. Och jag kramas nog väldigt mycket.

Vad vill du bli bättre på som pappa?

-Att hitta på mer saker med barnen. Att försöka förstå deras känslor bättre och att kunna lösa konflikter på ett mer sansat och konstruktivt sätt. Och att låta vissa saker bara passera. 

Hur har relationen påverkats av att få barn?

-Vi har lärt känna varandra på fler plan än tidigare. Vissa känslor och beteenden hade nog inte visat sig på samma sätt utan barn med i bilden. På så vis har relationen fördjupats. Samtidigt har ju tiden för varandra minskat ordentligt vilket är tråkigt. Men, när man väl får tid på tu man hand blir den otroligt mycket värd!

Vad önskar du dig mest av allt på Fars Dag?

-Tystnad, haha. Och ett par nya handskar för de måste barnen ha slarvat bort.

GRATTIS JOHAN, MIN EGEN PAPPA JERZY OCH ALLA ANDRA DUNDERPAPPOR DÄR UTE!

/Tessan från Hormoner & Hemorrojder