Sedan 2011 har bloggen Hormoner & Hemorrojder gjort succé genom att skildra småbarnslivet på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Vardagshaverier, föräldrafiaskon och meltdowns - föräldraskapet all inclusive. Minstingens månadskrönika är även den fylld av oretuscherade reflektioner och igenkännande vardagshändelser ur (småbarns)livet.

08. Det är inte slut än

Underbart är som bekant kort, men än finns det faktiskt mycket sommar kvar att kräma ur. Men se upp för att gå i SNART ÄR DET SLUUUUUT-fällan där man lätt kan snurra upp sig själv i spinn över allt som ”måste” fixas innan jobb- och skolstart. För nu ska du faktiskt istället foka på att det är augusti, inofficiellt en av årets bästa månader.*

*Framröstad av en (1) enhällig jurymedlem som även ansvarar för innehållet i denna krönika.

Mitt förhållningssätt till begränsad sommartid följer ett tydligt mönster som går att dela in i tre faser. I den första fasen, låt oss kalla den ”OMG VAD SKA VI GÖRA MED ALL TID JAG VILL GÖRA ALLT SKA VI TILL VÄSTERÅS ELLER TANZANIA”-fasen? Tittar man på sommaren infaller denna period strax innan midsommar, när man fortfarande bara har snuddat vid sommarens potential och möjligheterna känns oändliga. Den övergripande känslan pendlar mellan intensiv entusiasm och pulserande beslutsångest.

Någonstans en bit in i juli har det liksom klingat av och då vet man att man har glidit in i fas 2 som även går under ”Den verklighetsfrånvända fasen”. Och hur vet man att man har halkat in där? Jo, för att man tror att juli har 4000 dagar och man chillar och pillar och anammar en mañana-mentalitet där såväl Västerås- som Tanzaniaplaner får vänta för att vadå, sommaren är för evigt, låt mig softa lite nu, vi kan planera sen i vecka 32 eller nåt. Den övergripande känslan är optimism och lite klädsam blaséighet (om det nu är ett ord? Nähä, okej men nu är det det).

Och sen, det är alltså där vi är nu. I fas 3. Augustifasen, även känd som ”MEN GUD VAR TOG SOMMAREN VÄGEN NU ÄR DET SNART JUL OCH VI MÅSTE ÅTERSKAPA RUTINER FÖR JOBB OCH SKOLA BÖRJAR OM EN KVART”-fasen. Inte osannolikt känner man en lättare stress och en ansenlig dos vemod över att denna ljuvliga tid lider mot sitt slut.

Men stopp! Det är inte slut än. Kanske är till och med det bästa kvar? Strutsa bort tankarna på de praktikaliteter vardagenlogistiken kommer att föra med sig. Försök anamma fas 2-mode och vänd nosen mot solen och samla på dig flera fräknar och semesterminnen istället. Låt oss fylla våra hjärnbarkar med minnesbilder på glasskladdiga barnkinder, sandiga badbrallor och varmgul eftermiddagssol. Du kommer att tacka dig själv en måndag i november när det enda du ser är grus.

Rutinerna och strukturen kommer snart, det vet vi. Vi vet också att en till augusti inte kommer riktigt lika snart. Så gör plats för ytterligare en glasspaus, en spontan cykeltur och ett alldeles för sent kvällsdopp. På med vattenspridaren, ät jordgubbar till lunch och låt dig dras med i det som våra barn kan lära oss allra bäst – att bara vara här och nu.

Tessan från Hormoner & Hemorrojder