Sedan 2011 har bloggen Hormoner & Hemorrojder gjort succé genom att skildra småbarnslivet på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Vardagshaverier, föräldrafiaskon och meltdowns - föräldraskapet all inclusive. Minstingens månadskrönika är även den fylld av oretuscherade reflektioner och igenkännande vardagshändelser ur (småbarns)livet.

04. Jag blir en pysselmamma

En normalbegåvad i-landsförälder som inte klipper girlanger eller gjuter eget brevpapper mellan tacomiddagarna, finns den? Jo, här. Men nu ska jag bli en ny människa!

Spanar man runt lite bland vänner, bekanta och i diverse medier är det lätt att tro att skaparglädjen liksom ramlar ner över en när man får barn. Att man per automatik vill limma ihop flörtkulor och sy vimplar efter förskolehämtning. Att man vill samla kottar, måla dem och klistra små ögon på dem, varje helg, tillsammans. Helst ska det bli något användbart och smart också, som sen delas i sociala flöden. Man blir helt enkelt pysslig när man blir förälder. 

För ALLA småbarnsfamiljer pysslar ju. Eller?   

Nä, inte vi. Jo, mina barn gör det av bara farten men inte är det min förtjänst, kan jag säga. Jag, som alltid sett mig själv som naturligt kreativ (vad nu det är) och till och med lite händig, brukar få total inspirationsblackout när lim, papper och saxar åker fram. 

Jag har ägnat mitt yrkesliv åt att redaktionell journalistik och därmed att undvika fantasi framför fakta. Mitt pysselmamma-jag behöver därför troligtvis givna regler för allt detta skapande, vilket i sig är gravt inspohämmande. Ja, ni hör. Jag har en funktionsnedsatt pysselhjärna.

Men ibland vill jag ändå impa lite på mina barn. Som här om veckan när jag youtubade ”koka slajm” och ville överraska storebror och lillebror med varsin rosablank superrolig och modern slembobba.

Någonstans i överföringen mellan receptet och mina händer gick något snett och bakpulvret härdade liksom fast vispen medan jag rörde. Karamellfärgen skar sig och geggan blev till en biblisk saltstod. Jag fick slänga kastrullen sen och ungarna såg aldrig röken av något slajm.

Det roliga i detta är att jag ändå inte riktigt kan låta bli. Jag vill vara som en sån där hängselbyxad urmamma som viker origami av typ gammalt glasspapper. Eller som flätar en luftballong av två hårstrån. Jag vill inte vara mig själv: med en två-årings tålamod och en miniräknares kreativitet.

Så nu gör jag det: jag kommer ut som pysselwannabe! Nu i april när barnkalasen duggar tätt tänker jag att jag ska låta mig smittas av Kreativa Karins pysslighet men hålla mig till enkla, alltså idiotsäkra, slöjdaktiviteter. Du hittar dem här hos Minstingen.

/Sofia från Hormoner & Hemorrojder