Sedan 2011 har bloggen Hormoner & Hemorrojder gjort succé genom att skildra småbarnslivet på ett träffsäkert och humoristiskt sätt. Vardagshaverier, föräldrafiaskon och meltdowns - föräldraskapet all inclusive. Minstingens månadskrönika är även den fylld av oretuscherade reflektioner och igenkännande vardagshändelser ur (småbarns)livet.

06. Softa på sommaren

Det jag med säkerhet vet (ellerhurvardetnu?) är att vi kommer ha sex veckor ledigt ihop som ska fyllas på ett lämpligt vis för såväl barn som föräldrar.

Nu har vi förvisso stillat vårt ressug genom den långresa till Sydafrika vi gjorde under årets första kvartal. Att inte ha några storslagna sommarplaner känns på många plan helt okej. Men! Om det är något en långresa i ett främmande och spännande land har lärt mig, är det följande:

Barn är på många plan plättlätta att tillfredsställa.

Vår andra dag på långresan frågade vi upprymt barnen vad de allra, allra helst ville göra.

”Åka till Globen och köpa godis”, svarade den ena (synd bara att Globen då var 1000 mil i nordlig riktning).

”Äta en glass” sa den andra.

Ooookej, tänkte vi, lika delar förbluffade som fulla i skratt. Och många glassar blev det.

En kompis som var på Mallis häromveckan rapporterade att barnen avskydde poolen och tyckte att det var för varmt i luften. Helst av allt ville åka hem till favoritparken och gunga.

En annan vän ville nyligen göra något extra för hennes avkommor och tog med dem till stans bästa glassbar. Väl där lät barnen högljutt meddela henne (och hela kvarteret) att de VILLE HA PIGGELIN. Stracciatella och passionsfruktssorbet göre sig icke besvär.

Mina starkaste semesterminnen är alla enkla i sin natur. Medhavda limpmackor på en gotländsk strand. En droppande mjukglass på en brygga vid den närliggande sjön. Smultronplockning med pappa i skogsdungen runt knuten. Den kämpiga cykelturen. Och ändlösa timmar av plaskande i parkdammen på andra sidan gatan.

Om du känner stressen och pressen komma krypande över att ”alla andra” drar över världshav till andra kontinenter och ger sina ungar minnen för livet. Kom då ihåg att en sväng till glassbilen en ljummen kväll i juli kan bli det som ditt barn 20 år senare kommer att minnas med värme.

/Tessan från Hormoner & Hemorrojder